Jussi Pelkonen Haluan kirjoittaa Facebookiin myönteisemmistä asioista. Täällä olen kriittisempi.

Jotakin suhteellisuutta:

Meille on kuulemma tulossa pakolaisia. Liikaa.

Minä en ole vielä joutunut yhdenkään pakolaisen tai muunkaan maahanmuuttajan kiusaamaksi tai alistamaksi. Jos nettikeskustelijoihin on luottamista, sekin hetki vielä koittaa.

Tein pieniä laskelmia. Matematiikka on yksi intohimoistani, vaikka en sitä olekaan koskaan opiskellut. Ajattelin, että maailman tosiasiat pitää kuitenkin ottaa huomioon, vaikka niistä ei niin pitäisikään. Niinhän ihmisen pitää tehdä arkielämässäänkin.

Maailmassa elää tällä hetkellä noin seitsemän miljardia ihmistä. Pakolaisia  - siis omasta kodistaan pois joutuneita, ilman tarkkaa tietoa tulevaisuudestaan eläviä ihmisiä - on noin 60 miljoonaa. Tämä oli virallinen luku alkukesästä; määrä on varmasti nyt jo suurempi, mutta laskutoimituksen helpottamiseksi voimme edetä näillä tiedoilla.

Jos jokainen maailman seitsemästä miljardista ihmisestä joutuisi ottamaan pakolaisen "hyysättäväkseen", kuten suosittu sanonta kuuluu, kullekin tulisi hoitoon noin 9/1000 pakolaista. Se lienee suunnilleen aluillaan olevan sikiön verran.

Kun vertaamme tätä "yksikköhintaa" eri maiden väkimäärään, saamme lukuja, jotka kertovat, kuinka monta pakolaista kunkin maan pitäisi ottaa vastaan globaalin vastuunsa mukaan.

  • Kiina: 11,5 miljoonaa
  • Intia: 11,1 miljoonaa
  • Yhdysvallat: noin 2,75 miljoonaa
  • Venäjä: noin 1,3 miljoonaa
  • Saksa: 727 000
  • Ranska: hiukan vaille 600 000
  • Iso-Britannia: noin 580 000
  • Suomi: 49 500

Laskelmani perustuu tietysti täysin vääriin lähtökohtiin, koska sen mukaan jokainen maa, myös pakolaisia lähettävä, ottaisi vastaan oman osansa pakolaisista. Niinpä todellinen (joskin teoreettinen, kuten ymmärrämme) luku kunkin valtion osuudesta nousee monella prosentilla.

Mikä järki tässä laskelmassa on?  - En tiedä; se on puhdasta aritmetiikkaa, ja maailmassa on olemassa moraalisiakin asioita, jotka voidaan todentaa tai evätä puhtaasti laskennallisin keinoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka paljon paine EU:n ja Afrikan välillä lisääntyy tulevina vuosina, kun otetaan huomioon väestönkasvu. YK:n mukan Afrikan väestö tulee kasvamaan 500 miljoonalla ihmisellä jo vuoteen 2030 mennessä l. vain seuraavien 15 vuoden aikana. Vuoteen 2050 mennessä Afrikan väestömäärän ennakoidaan lisääntyvän yli kaksinkertaiseski yli kahteen miljardiin.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

EU-maiden kohdalla nuo laskemasi määrät voivat olla lähellä toteutumaa. Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Intia, niitä ei kyllä kiinnosta pätkän vertaa. Eikä Lähi-Idän öljyvaltioita.
USA taisi ottaa 1000-2000.

Lisäksi voi arvioida kuinka paljon pakolaisia tulisi lisää esim. 5 vuodessa jos nämä nykyiset jaettaisiin eri maiden kesken.

Käyttäjän JussiPelkonen kuva
Jussi Pelkonen

Olet varmaan oikeassa siinä, että tasajakokaan ei poistaisi pakolaisongelmaa. Olet ehdottoman oikeassa siinä, että laskelmaani sisällyttämiä maita, jotka itsekin luettelit kommentissasi, ei voi mikään mahti maailmassa saada kiinnostumaan pakolaisten auttamisesta.

Ainoa tehokas ja toimiva keino pakolaisongelman lopettamiseksi olisi lopettaa pakolaisuutta aiheuttavat kriisit. Sen toteuttamisen tiellä on vain pari pientä tekijää, kuten esimerkiksi Yhdysvallat ja Venäjä...

Marko Parkkola

60 miljoonaa pakolaista Suomeen ja jo olisi BKT nousussa! Tänä vuonna tulevat 30000 pakolaista maksaa noin puoli miljardia, niin laskepa siitä paljonko kansantulo nousisi 60 miljoonasta. Olen kuullut tämän Juhana Vartiaiselta, joten tämän täytyy olla totta.

Käyttäjän JussiPelkonen kuva
Jussi Pelkonen

Puhuinkin pakolaisten tasajaosta eri valtioiden kesken.

Maailmassa riittäisi varallisuutta siihen, että pakolaisongelma saataisiin ratkaistua, mutta sen paremmin taloudellista kuin poliittistakaan tahtoa ei ole olemassa.

Marko Parkkola

Eli taakanjako on ongelman kiertämistä ja pitkittämistä eli aika typerää oikeastaan.

Käyttäjän JussiPelkonen kuva
Jussi Pelkonen Vastaus kommenttiin #7

Taakka pitää jakaa niin kauan kuin tietyt toimijat saavat aikaan sopimuksen niistä ilmiselvistä keinoista, joilla pakolaisongelma pystytään ratkaisemaan.

Nyt hädässä olevilla ihmisillä ei ole aikaa odottaa.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #9

Viimeisimmän tiedon mukaan matka Irakista Ruotsiin maksaa 4000 euroa ja siitä vielä tonni Tornioon. Syyrialaisia ei ole paljoa näkynyt tai muitakaan hädänalaisia.

Käyttäjän JussiPelkonen kuva
Jussi Pelkonen Vastaus kommenttiin #10

Syyrian 22 miljoonasta asukkaasta on kodistaan paennut 12 miljoonaa. Se, onko juuri heitä näkynyt Suomeen pyrkimässä, ei ole olennaista.

Toimituksen poiminnat